Красна поляна

Красна поляна“ е един от 24-те административни района на Столична община и един от най-близко намиращи се до центъра на София райони. Той включва кварталите ж.к. "Илинден", ж.к. "Западен парк", ж.к. "Разсадника", ж.к. "Красна поляна" 1, 2 и 3 част. Има площ от 920 ха. Около 1/3 от тях е застроена площ със съответната инфраструктура. В останалата част са включени южната част на Западен парк, обработваеми земи и специални терени. Населението според последното преброяване през 2000 година е 66 050 души. Около 15 000 от тях са роми, живеещи в квартал Факултета и бившите виетнамски общежития.

История

Красна поляна е квартал, възникнал в началото на ХХв. Името Красна поляна е въведено през 1930 г. от Иван Вазов, обхващащо старите квартали Булини ливади и Ташкови ливади с малките къщурки и дворове, които постепенно отстъпват място на новите жилищни постройки. В името „ливади“ са земенени с „поляна“, а отпред е сложено „красна“ – в смисъл на красива и така се ражда днешна Красна поляна. Пръв се появява ж.к Илинден, след него през 60-те години ж.к. Западен парк, през 70-те ж.к. Разсадника, а началото на 80-те приключва строителството на трите части на Красна поляна.

  Красна поляна.Вляво - Западен парк.

Кварталът винаги е принадлежал към градската част на София. Заселването му започва към 1909 – 1910 г., на полето, на запад от квартал Коньовица.

Булата Айше Риза Алибегова, турска посаница, живееща в Цариград, е имала най-големи земи в Красна поляна (оттук идва старото име на квартала „Булини ливади“). Тя притежавала около 800 дка, част от които купила през 1892 г. от Давичон Йозеф Леви. Нейните земи се простирали в едри линии между отводнителния канал по сегашния булевард „Житница“ и бившия отводнителен канал по бул. „Възкресение“. По-късно тя продала на Ташко Стоицев земя на чифлика му. На нейна територия са и бившия Електрокарен завод „6 септември“, жилищните блокове по бул. „Никола Мушанов“.

На юг и запад от сегашната улица „Добротич“ чак до кв. Овча купел, Горна баня и Коневския редут всичко е било в ливади. На височината на Баира е имало турска могила. По описания там през лятото са ставали весели младежки игри, а през зимата децата са се спускали с шейни.

Географско разположение

Красна поляна се намира в широкия (югозападен) център на София. На север граничи с ж.к. Западен парк, на изток с ж.к. Разсадника-Коньовица и ж.к. Сердика, Зона Б-5, а на запад е кв. Факултета.

  Красна поляна с поглед към центъра на София Жилищно строителство и номерация

Старата част на Красна поляна е застроена предимно с къщи, построени през 20-те и 30-те години, тухлени четириетажни блокови кооперации, построени по времето на Втората световна война и началото на 50-те години, и железобетонни жилищни сгради, построени през 70-те и 80-те години на миналия век. В Красна поляна се намират църквата „Възкресение Христово“, супермаркетите Фантастико, „Коме“, „Pro Market“, „Била“, „Европа“. Близо до ж.к. Красна поляна се намират стадион „Септември“ църквата „Св. апостоли Петър и Павел“ и най-голямото трамвайно депо на София – „Красна поляна“.

Райониране

Красна поляна е квартал, разделен на три части. В първата е централната част пазар „Росица“, във втората е 92 ОУ, а третата (старата) част е най-спокойната, в нея се намира стадион „Септември“ и общината.

 

Екология

Екологичната обстановка в квартала е отлична поради липсата на промишлени предприятия, които да замърсяват района, както и заради близостта на комплекса със Западен парк, „Юбилейната гора“ и непрекъснатите въздушни течения, идващи от Владая, Люлин планина и Банкя .

Транспорт

Транспортната комуникация на Красна поляна с всички части на София е една от най-добрите. През кваратала минават автобуси с № 11, 45, 60, 72, 77 и 83; трамваи с № 11 и 22, в близост се намират метростанциите Вардар и Константин Величков.

  Трамвайното депо в Красна поляна

Трамвайна линия № 22 е широкорелсова.

Образование

В Красна поляна се намира най-старото училище в София – 28-o СОУ, построено през 1912 г. В квартала има общо 6 средни училища и две профилирани гимназии – ПГ по битова електротранспортна техника и ПГ по хлебна и сладкарска промишленост, 8 детски градини.

  • 123 СОУ
  • 28 СОУ
  • 92 ОУ
  • ПГ по битова и електротранспортна техника
  • Частен професионален колеж по икономика „Булпрогрес“
Личности, свързани с квартала

В Красна поляна живеят дипломати, учени, хора на изкуството, военни, служители на МВР, както и хора с различни професии. Живее и бившия президент на Република България Георги Първанов. По тази причина нарицателно Красна поляна е наричана „президентския“ квартал. Сред известните личности на България, които живеят или са живеели в Красна поляна са :

Източници
  • „Красна поляна“ между мегдана и градския център, в."24часа", 24.12.2001 г.
  • "Старата „Красна поляна“, сп. „София“, бр.11/1982 г.
  • "Община „Красна поляна“, в. „Вечерни новини“, 01.02.1988 г.
  • "От Булини ливади до „Красна поляна“, в. „Труд“, 24.12.2001 г.
  • https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B0_%D0%B...
Район (градско подразделение) – Уикипедия
like1

Contributors